Kediler, hayatlarının her döneminde sevimli ve cana yakın dostlarımız arasında bulunsa da elbette yavru kedi sahibi olmak her zaman daha özel bir yere sahiptir. Çünkü bu sevimli canlıların yavruları dünyada benzersiz bir şekilde oyuncu ve masum yapıya sahip olurken sizinle beraber büyümeleri onunla daha iyi bir bağ kurmanızı sağlayabilir. Tüm bu süreçte de en doğru bakım ayrıntılarını ve en hassas noktaları önceden öğrenmeniz gerekecektir.
Yavru kediler yetişkin kedilere göre bakım, beslenme, sağlık ve ilgi gibi birçok farklı noktada daha hassas ve özel bir yapıya sahiptirler. Elbette her kedinin bilindiği üzere temel ihtiyaçları arasında sıcak bir yuva, temiz bir yaşam ortamı, sağlıklı mama, sevgi, oyun ve elbette ilgi yer alır. Bir bebek kedi ise tüm bunlara ihtiyaç duyduğu gibi özellikle sosyalleşmeye ve hayata alışmaya da ihtiyaç duyar. Çünkü yavru kedi bakımı sırasında örneğin beslenmede vücudun hızlı bir şekilde gelişme gösterdiği akılda tutularak mama seçimi özenle yapılmalı ve genellikle veteriner desteği alınmalıdır.
1 Aylık Yavru Kedi
Kedilerde gelişim her gelişme döneminde yani ortalama olarak her ay ya da hafta arasında ayrı ayrı takip edilebilir. Örneğin; 1 aylık yavru kedi doğumdan sonra yavaş yavaş dünyaya alışmaya başlayan ve hassas bir yapıya sahip olan kedidir. Bu süreçte 1 aylık yavru kedi bakımı için örneğin; sıcak bir ortam oluşturmak ve yavaş yavaş tuvalet alışkanlığı elde etmesini sağlamak gerekir. Hane halkına alışabilmesi için ev içerisindeki herkes ile sosyalleşerek onları tanıması ve özenli bir bakım sırasında beslenmesinden uykusuna kadar her noktaya özen gösterilmesi önemlidir.

Beslenme konusunda ise 1 aylık yavru kedi ne yer noktasında eğer halen annesi ile birlikte yaşıyorsa, anne sütü beslenmesinde çok önemli olacaktır. Ancak anne sütü imkanı bulunmuyorsa, veteriner tavsiyesi ile uygun bir süt hazırlığı sağlanarak sıcak bir ortamda beslenmesi sağlanabilir. Hatta takviye bir şekilde yumuşak yapılı özel kuru veya yaş kedi mamaları kullanılarak da beslenmeleri daha kuvvetli bir hale getirilebilir.
2 Aylık Yavru Kedi
Kediler genellikle 45. günden itibaren anne sütünden kesilmeye başlarken, beslenmelerinde artık daha fazla mamaya ve takviye gıdalara ihtiyaç duymaya başlayabilir. Bu dönemde veteriner tavsiyesi ile doğru mamanın seçilmesi üzerinde durmak gerekir. Çünkü 2 aylık yavru kedi bağışıklık sisteminin ve vücut yapısının gelişmesi için doğru mama daima önemlidir.
2 aylık sürece kadar eğer imkan bulunuyorsa, anne sütü ile beslenmeleri büyük bir fayda sağlarken, eğer anne sütü imkanı bulunmuyorsa ilk 8 haftalık bu süreçte kedilerde beslenme artan çiğneme davranışları ile birlikte mamalar sayesinde oluşturulabilir. Bu dönemde 2 aylık yavru kedi ne yer konusunda uygun kuru kedi mamalarının seçilmesi gibi kedi konservelerini de tercih etmek mümkündür.
2 aylık yavru kedi bakımı gerçekleştirilirken artık tuvalet alışkanlığının da iyice oturtulması gerekir. Ev içerisinde geniş bir kum kabı kullanılarak bilhassa yemek sonrası kendisini direkt olarak kum kabına bırakabilir ve tuvalet alışkanlığını tamamlamasını da sağlayabilirsiniz. Bu süreçte daha oyuncu ve enerjik bir hale gelen kedileriniz için de yorgun oldukları süre boyunca bazen günde 15-18 saat aralığında uyumaya devam etmeleri de gayet normal olacaktır.
2 aydan itibaren kedilerde özellikle aşılama ve veteriner kontrolleri büyük bir önem arz ederken, parazit uygulamalarından genel bir check-up işlemine kadar veterinerlik başvurularında da detaylı bir yapı ile kedinizin sağlıklı bir gelişim elde etmesi için destek verilir. Bu süreçte veteriner kontrollerini düzenli bir hale getirirken, özellikle kedinizin alışacağı ve artık tanıyacağı bir veteriner seçmeniz ve sürekli olarak aynı veterinerde kontrollerini sürdürmeniz de her zaman avantaj sağlayacaktır.
Yavru Kedi Maması
Kediler doğal ve sağlıklı ev mamaları veya hazır marka markalar le beslenebileceği gibi küçük evcil dostlarımız için özellikle yavru kedi maması kullanımı büyük bir öneme sahiptir. Çünkü yavru kedi beslenmesi yetişkin kedilere göre daha hassastır ve kolay sindirilebilecek ve aynı zamanda da tüketilirken kolay yutulabilecek yaşa göre uygun mamalar seçilmesi gerekir. Bugün birçok farklı marka yavru kedi besleme için özel içerikler ile hazırlanmış ve genellikle hem vitamin hem mineral hem de protein takviyeleri yüksek mama ürünleri sunmaktadır.

Yavru Kedi Maltı
Kedilerde yavruluktan yetişkinliğe doğru geçilen süreçte kendilerini temizlemeye çalışırken karşılaşacakları tüy yumağı yutma, bu süreçte bağışıklığın düşük olması ve vücudun vitamine ihtiyaç duyması gibi birçok noktada takviyeler büyük faydalar sağlar. Özellikle bu süreçte Mixtura Pharma olarak sunduğumuz yavru kedi maltı gibi ürünleri tercih ederek, evcil dostlarınız için büyük bir katkı oluşturabilirsiniz.
Mixtura Pharma malt ürünlerimiz; evcil kedilerin hem yavruluk hem yetişkinlik döneminde vücutlarındaki birçok farklı eksiği desteklemek ve daha sağlıklı bir yaşam elde edebilmesi için özel olarak doğal bileşenler ile hazırlanır. Farklı niteliklere sahip olarak kas ve eklem sağlığını destekleme, bağışıklığı destekleme veya tüy yumağı oluşumunu engelleme gibi amaçlar ile yavrularda 45. günün doldurulması sonrasında kullanılabilir.
Mom&Baby Yavru ve Anne Kediler için Multivitamin Macunu – Kedi Maltı
Mixtura Pharma Mom&Baby Multivitamin Macunu, anne ve yavru kedilerin artan vitamin, mineral ve temel besin ihtiyaçlarını karşılamak ve hem bağışıklık hem de sindirim sistemlerini eksiksiz desteklemek üzere özel olarak formüle edilmiştir.
Stokta
Yavru Kedi Gelişim Evreleri
Bir kedinin evinizde doğmuş olması veya yeni doğduktan sonra hanenize katılması durumunda her biraz daha hafta büyümesi heyecan ile takip edilebilir. Çünkü yavru kedi gelişimi insan veya diğer canlılara göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir ve kediler her hafta aralığında farklı bir özellik kazanırken, fiziksel olarak da önemli bir büyüme gösterir. Bu anlamda özellikle yavru kedi gelişim evreleri hafta aralıklarına göre takip edilebilir.
- 1-3 haftalık yavru kediler artık dünyaya açık gözler ile bakmaya başlarken, sesleri de algılamaya başlarlar. Çünkü bundan önceki dönemde neredeyse kör ve sağır olarak yaşama devam ederken, ışık ve ses ilgilerini çekmeye başlar ve çok hafif miyavlama sesleri ile oyuncu yapıları kendini göstermeye de başlar.
- 3-5 haftalık yavru kediler ise bu dönemde yavaş yavaş yürümeye başlarken, sendeleyen ve çok tatlı bir hareketlilik ortaya çıkar. Giderek kendilerine güvenleri artarken, hareketlilikleri artış gösterir. Ortalama 5. haftada meraklı ve oyuncu bir yapı görülmeye başlanır. Etrafı keşfetmeye devam ederken, yine bu dönemde özellikle daha güçlü bir dengeye kavuşur ve kum kabı ile bu dönemde tanıştırılabilir.
- 6-8 haftalık yavru kediler için ise artık 6. haftanın tamamlanması ile kum kabına alışmaya başlarken, özellikle anne denetiminde büyüyen kedilerde anne örnek alınarak hayata daha hızlı bir adaptasyon gerçekleşir. Özellikle bu süreçte artık mama takviyesi ile ve hatta katı mamalar ile sütten kesilmeye de başlamaları mümkündür. 8. hafta civarlarında kedilerde fiziksel görünüm ilerleyen zamanların yapısını göstermeye başlarken, artık koşma ve oynama ihtiyaçları artacaktır.
- 9-12 haftalık yavru kedi gelişimi ise çok hızlı bir şekilde gerçekleşirken, kediler 3. ay içerisinde bulunduklarından dolayı artık veteriner kontrollerinde aşı uygulamaları dahil başlar. Yetişkin dişler çıkmaya başlarken, 6. aya kadar diş çıkarma devam eder ve özellikle ev içerisinde sosyalleşmeyi arttırmak için bu süreç en ideal süreç olarak kabul edilebilir. Bazen gün içerisinde kısa süreler ile yalnız kalmaya dahi başlayabilir ve uygun bir alanda kendi kendine oynayabilir.
Haftalık olarak takip edilen gelişimler kadar kedilerde 3 aydan itibaren aylık gelişimler daha hızlı bir fiziksel ve karakteristik büyüme süreci olarak ortaya çıkar. Özellikle 3-6 aylık yavru kedi hızlı bir büyüme atağa geçirirken, bu süreçte dikkat edilmesi gereken çok önemli bir ayrıntı yer alır. Eğer anne ile beraber büyüyen bir yavru yer alıyorsa, anne sütünden direkt olarak kesilmemesi ve ev içerisinde sosyalleşmeyi sağlamadan da anne ile kardeşlerinin yanından koparılmaması önemlidir. Çünkü böyle bir imkan bulunuyorsa yavru ortalama 10 haftalık olana kadar anneyi örnek almaya ve yetişmeye devam eder.
3-6 aylık süreç arasında yavru anneden ayrılmadan gelişimini tamamlarsa, sonra da yeni bir eve katıldığında artık yetişkinliğe ilk adım attığı süreçlerde yeni ev halkı ile çok hızlı bir bağ kurabilir. Sosyalleşmesi ve tamamlanmış tuvalet eğitimi gibi alışkanlıkları ile ev hayatında adaptasyonun çok daha hızlı olabilir. Yine bu dönemde çok aşırı hareketli ve bilhassa 6. ay civarında olgunluğa eriştiği için de hem erkek hem dişi kedilerde kızgınlık ile karşılaşabilecek bir yavru da yer alacaktır.
3-6 aylık süreçte yavru yetişkinliğe geçiş adımları içerisinde bulunduğu için veteriner hekim muayenelerinden geçirildikten sonra tüm değerlerine göre bağışıklığının desteklenmesi de gerekebilir. Özellikle olgunluk sürecinde kısırlaştırma gibi adımlardan geçecek ise anestezinin vücutta oluşturabileceği etkiler ya da uygulanan aşılara bağlı bağışıklığı desteklemek için bu dönemde Mixtura Pharma olarak sunduğumuz Multivitamin ve Immune gibi kedi maltı ürünleri büyük bir katkı sağlayabilir.
Büyümenin devam ettiği süreçte 6-9 aylık yavru kedi artık olgunluğa erişmiştir ve genellikle bu süreçte kedilerde kısırlaştırma operasyonları gibi adımların atılması mümkün hale gelir. Keza daha sonraki süreçte 9-12 aylık yavru kedi artık yavruluktan çıkarak yetişkin bir kedi haline gelmiştir ve kısmen büyümeyi sürdürse de kendi yavrularına sahip olabilecek bir yapı dahi kazanır.
Yavru Kediler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yavru kediler ve bakımları konularında aklınıza takılan en önemli soruların cevaplarını kısaca bu bölümde bulabilirsiniz.
Yavru Kedi Ne Yer?
Sütten kesilmeye başlayan ve büyüme adımlarını gerçekleştiren bir yavru artık veteriner tavsiyesi ile yaş veya kuru mama tüketebilir. Ayrıca süt desteği oluşturan kolostrum içerikli takviyelerden yararlanılabilir.
Yavru Kedi Ne Zaman Sütten Kesilir?
Kedilerde sütten kesilme ortalama olarak 2. ay itibarı ile başlayabilir. Bazı kediler ise 45. günden itibaren de sütten kesilebilmektedir.
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi
Tuvalet alışkanlığının kazandırılması için kedilerin özellikle ilk 3-4 haftalık sürecini tamamlamaya başlaması gerekir. Bu süreçten sonra kum kabına oturtturularak yavaş yavaş tuvalet alışkanlığını kazanması sağlanır.
Yavru Kedi Aşıları
Yavruluk döneminde uygulanması gereken aşılar arasında karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı gibi bazısı mecburi ve bazısı tercih imkanı bulunan aşlar yer alır. Ayrıca yine 6-8 haftalık aralıktan itibaren parazit uygulamaları da gerekebilir.
Faydalı Linkler:
- Mixtura Pharma Instagram hesabımızı Takip Etmeyi Unutmayın!
- Kedi Maltı Ürünlerimizi İnceleyin.
- Kedi Vitamini Ürünlerimizi İnceleyin.
- Köpek Vitamini Ürünlerimizi İnceleyin.
- Kedi Tüy Sağlığı Ürünlerimizi İnceleyin.
- Köpek Tüy Sağlığı Ürünlerimizi İnceleyin.