Bizi Arayın: 0850 346 94 75

Tüm Alışverişlerinizde Kargo BEDAVA!

Köpeklerde mantar 2

Köpeklerde Mantar

Bulaşıcı deri hastalıkları dahilinde yer alan mantar hastalığı, insanlar başta olmak üzere kediler ve köpekler gibi birçok canlıda görülebilmektedir. Değişen 50 kadar farklı türü bulunan bu zararlı mikroorganizmalar, köpeklerde mantar probleminde de yaygın bir şekilde benzer belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. 

Köpeklerde mantar hastalığı ise mantarın köpek vücudunda değişen deri bölgelerinde oluşturduğu enfeksiyonu ifade etmektedir. Hava, toprak veya değişen zeminler üzerinde bulunan bu mikroorganizmalar deri üzerinde bozulmalar oluşturarak, köpeklerde mantar enfeksiyonu şeklinde ortaya çıkarlar. Köpeklerde bu tip enfeksiyonlar genellikle virüs ve bakteriler kaynaklı olsa da mantar hastalığı da nadiren görülebilmektedir. 

Mantar, her iklim koşulu, hava koşulu ve nem koşulunda aynı popülasyon ile çoğalabilen bir canlı değildir. Özellikle nemin yüksek olduğu bahar aylarında ve nemli iklimlerin bulunduğu bölgelerde popülasyonu artış gösterir. Bu tip bölge ve durumlarda da köpeklerde mantar başlangıcı hızlı bir şekilde gerçekleşir. Başlangıcı ile birlikte de çok hızlı bir gelişme gösteren mantar enfeksiyonlarında, hızlı teşhis ve tedavi ağır sonuçlar ile karşılaşmanın önüne geçebilmektedir. 

Köpeklerde Mantar Neden Olur? 

Öncelikli olarak köpeklerde mantar neden olur sorusunun cevabı için mantar enfeksiyonu oluşturabilecek mikroorganizma bulunan yüzeylere temas ile enfeksiyon başlar, cevabı verilebilir. Çünkü mantar mikroorganizmaları spor ile çoğalır ve sporlarını herhangi bir bölgeye nem ve doğru beslenme koşulları bulunduğunda kolaylıkla yayarlar. Bir yatak, minder veya başka bir köpeğin cildi üzerinde mantar sporlarının bulunması, evcil dostunuzun bu yüzeye teması ile mantarın vücuda geçmesini sağlar. 

Genel olarak da köpeklerde mantar nasıl olur cevabı için kedi ve köpeklerin birbirine teması ve hatta insanlara teması ile kolaylıkla bir bulaşma yaşandığı ifade edilebilir. Genellikle de mantar enfeksiyonlarına neden olan bu mikroorganizmaların bulaşma şekilleri arasında havadaki sporların solunması ve yutulması sayesinde solunum yolu ile bulaşma yer alabilir. Ayrıca enfekte hayvanlara temas, topraktan mantar sporlarının bulaşması ya da direkt olarak herhangi bir zeminden mantar sporlarının bulaşması yer alabilir. 

Köpeklerde mantar

Köpeklerde mantar ilk noktadan itibaren hızlı bir çoğalma gösterdiği için buna bağlı olarak da hızlı belirtiler ortaya koyar. Köpek vücuduna bulaşarak enfeksiyon oluşturabilecek birçok değişen mantar türü de bulunabilmektedir. Özellikle de yavru ve genç köpeklerde daha yüksek olasılık ile görülebilen mantar enfeksiyonlarında Microsporum Gypseum, Microsporum Canis ve Trichophyton Mentagrophytes gibi mantar türlerinden bahsetmek mümkündür. 

Mantar sporlarının bulaşması ve köpek vücudunda enfeksiyon oluşturması ile birlikte de değişen mantar türlerine bağlı çok küçük farklılıklar ile mantar hastalığı belirtileri ile karşılaşılabilir. Ortak bir şekilde sayılabilecek belirtiler arasında genellikle tırnaklarda çatlama ve kuruma, derinin kabuklanmaya başlaması ve enfeksiyon oluşturması ile tüy dökülmesi yer alabilir. Öte yandan Aspergillus gibi bir mantar ise oluşturduğu aspergillozis enfeksiyonun sonucunda hapşırma, burun kanaması, burunda kanlı akıntı ve aşırı halsizlik ortaya çıkarabilir. 

Köpeklerde Mantar Tedavisi 

Mantar vücutta özellikle kendini deri üzerinde çok net bir şekilde gösterirken, deride başlayan belirtiler enfeksiyona dönüşür ve hızlı teşhis ile tedavi başlatılması çok önemlidir. Genellikle deri enfeksiyonları oluşan bölgelerde köpeğiniz sürekli vücudunu yalamak ister ve bu bölgedeki tüy dökülmesi ile birlikte kötü bir koku yayılır. Bu durumda belirtiler net olsa da alınan örnekler ve laboratuvar çalışmaları ile teşhis sağlanarak, köpeklerde mantar tedavisi başlatılır. 

Köpeklerde mantar tedavisi profesyonel bir ortamda veteriner hekim teşhisi ile başlatılan bir tedavi çalışmasıdır. Klinik inceleme sonrasında öncelikle tüy ve deri muayenesi sağlanarak, mantar belirtileri üzerinden ilerleme alınır. Sonrasında enfeksiyon bulunan deri bölgesinden alınan bir örnek ile mantar kültürü testi gerçekleştirilirken, çok nadir olarak ilerleyen enfeksiyonlarda biyopsi ile de teşhis sağlanır. 

Günümüzde veteriner hekimler tedavinin uygulanması için öncelikli olarak ilaçlardan yararlanır. Yaygın bir şekilde köpeklerde mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında ise anti-fungal yani mantar karşıtı olarak bilinen ilaçlar bulunur. Mantarın türüne ve oluşturduğu enfeksiyonun çeşidine bağlı topikal ya da oral bir şekilde uygulanabilen bu ilaçlar, öncelikle klinikte tatbik edilirken; reçete ile tarafınıza teslim edilir. Tedavide köpeklerde mantar ilacı kullanımı mantarın oluşturduğu enfeksiyonu tedavi ederken, yeni bir enfeksiyon oluşmasını ve vücutta mantarın yeni etkiler oluşturmasını da engeller. 

Köpeklerde Mantar Nasıl Geçer?

Teşhis, ilaç tedavisi başlatılması ve kontroller yanında köpeklerde mantar nasıl geçer sorusu için daha detaylı bir tedavi yöntemi üzerinde durmak mümkündür. Mantarın vücut üzerinde temizlenmesi elbette önemli olsa da mantar bulaşabilecek tüm ortamında temiz bir hale getirilmesi gerekir. Yani mantar sporlarının yayılmış olabileceği köpeğinizin kullandığı yatak, minderler, ev ortamı, araç ve gereçler de ortam temizliğine tabi tutulmalıdır. 

Köpeklerde mantar hastalığı nasıl geçer sorusunda kullanılacak ilaçlar yanında hijyen çok önemli bir yere sahiptir. Ortam temizliği kadar elbette banyo sayesinde veteriner hekim tavsiyesi ile yine anti-fungal şampuan ve kremler kullanılması da ihtiyaç oluşturabilir. Bu tür ürünler ile birlikte de mantar enfeksiyonlarına karşı vücudu ve bağışıklığı güçlendirmek için bazen veteriner hekimler özel diyetler de önerebilir. 

Tüm uygulamalar yanında bugün veteriner hekimler tarafından da tedavide yaygın şekilde kullanılan köpek mantar spreyi gibi önemli bir destekleyici de yer almaktadır. Dezenfektan yapıya sahip olan ve Mixtura Pharma olarak markamızın da sunduğu bu spreyler köpeklerde mantar tedavisi dahilinde kullanılan araçlar arasında yer almaktadır. Mantar spreyleri dezenfektan yapıları ile birlikte vücuttaki tüm mantar enfeksiyon yaraları üzerinde kullanılabilecek bir yapıya sahiptir.

mixtura pharma silver drop anti bakteriyel dezenfektan sprey 5
Mixtura Pharma Silver Drop Kedi ve Köpek Dezenfektan Spreyi (Köpek Mantar Spreyi olarak da kullanılır.)

Silver Drop Gümüş Nano Sprey, tedavide dezenfeksiyon oluşturmak için veteriner hekimler tarafından kliniklerde de kullanılan ve sonrasında sizlere ev kullanımı için tavsiye edilen bir yapıya sahiptir. Çünkü köpek mantar spreyi değişen birçok farklı mantar için kullanılabilir ve hatta ağız içerisindeki yaralarda dahi dezenfeksiyon için kullanılabilir. Veteriner hekimler tarafından da bir ilaç değil destekleyici bir dezenfektan olarak tercih edilen bu sprey, özel bir formüle sahip olarak köpeğinizde vücut hijyeni sağlamak ve mantarlara karşı koruma oluşturmak için önemli bir avantaj ortaya koymaktadır. 

Köpeklerde Mantar Kremi 

Kremler topikal yapıları ile mantarda tedavi için yaygın şekilde kullanılan ürün çeşitleri arasında bulunmaktadır. Genellikle ilaç konumunda veteriner hekimler tarafından reçete edilen köpeklerde mantar kremi tedavide kısa süreli bir kullanım oluşturur. Ancak mantar spreyleri uzun süreli kullanımda ve örnek olarak günlük temizlik sırasında da köpeğinizin hem mantar nedeni ile hem de farklı nedenler ile alerji ya da tahriş gösteren cildinde kullanılabilmektedir.

Köpeklerde Mantar Aşısı 

Mantar oluşturduğu enfeksiyonlar ile uzun bir süre hastalığın devam etmesine neden olabilir. Hızlı teşhis ile tedaviye başlanması, iyi bir hijyen ortamı oluşturulması ve düzenli hijyende köpek mantar spreyi gibi artılardan yararlanılması büyük fayda sağlayabilir. Bunun yanında da köpeklerde mantar aşısı bir artı olarak tercih edilebilir. Bu aşı türü nadir bir uygulama olsa da bugün veteriner kliniklerinde tercih edilebilmektedir. Aşı sonrasında da köpeklerde mantar aşısı yan etkileri hafif düzeyde aşağıdaki şekillerde görülebilir. 

  • Aşı noktasında kızarıklık ve şişlik 
  • Alerji 
  • İştah kaybı ve halsizlik 

Köpeklerde Mantar İnsana Bulaşır Mı?

Mantarlar üremek ve yayılmak için spor üretirken, sporlar solunum ya da temas ile birlikte başka canlılara bulaşabilir. Özellikle köpeklerde mantar insana bulaşır mı sorusu noktasında da eğer zoonotik türlü bir mantar ise insanlara bulaşma ihtimali yer almaktadır. Vücudunuzda mantar belirtileri ile karşılaşmanız durumunda tıbbi destek talep etmeniz ve köpeğiniz için veteriner desteği almanız gerekebilir.

Faydalı Linkler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir