Bizi Arayın: 0850 346 94 75

Tüm Alışverişlerinizde Kargo BEDAVA!

kedi mantarı

Kedilerde Mantar

Mantarlar, bakteriler ve virüsler gibi göz ile görülemeyen mikroorganizma türü canlılar olarak doğada her ortamda yer alabilirler. Genel olarak da nemin artış gösterdiği ve ıslaklık bulunan ortamlarda hızlı çoğalan mantarlar, tüm evcil hayvanlarda da vücutta bulaşma ve enfeksiyon oluşturabilirler. Ancak kedilerde mantar birçok evcil dostumuza göre daha sık görülebilen bir hastalık türüdür. 

Kedilerin tüy yapılarının sık olması ve tam gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olmamaları, mantarın vücutlarında daha kolay yerleşip çoğalmasına neden olur. Bu anlamda kedi mantarı birçok canlının vücudunda görülen mantara göre daha hızlı enfeksiyon oluşturur, kolaylıkla bulaşır ve iyi bir tedavi gerektirir. 

Kedilerde Mantar Neden Olur? 

Mantar, hem tıpta hem de veterinerlikte Microsporum, Candida ve Trichophyton gibi yaygın cinsler ile bilinen bir mikroorganizma türüdür. Bu mikroorganizmalar oluşturdukları sporlar ile çevreye yayılırken, kedinizin vücuduna bulaşabilir ve tırnaktan deriye ya da kulaktan patiye kadar birçok noktada enfeksiyon oluşturabilir. Enfeksiyonun ortaya çıkışında da kedilerde mantar neden olur sorusunun cevabı merak edilebilir. 

Kedilerde mantar en temel noktada evcil dostlarımızın bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklı bir şekilde ortaya çıkar. Ancak elbette bunun yanında kedi mantarı neden olur sorusu için yaşam ortamındaki hijyen eksikliği, kedinizin aşırı stresli bir yaşamı olması ve mantar bulunan yüzey ya da canlılara temas etmesi en önemli faktörlerdir. Mantarın evcil dostlarımızın vücuduna bulaşma kaynakları arasında da havadaki mantar sporlarının solunması veya mantar bulunan yüzeye derinin temas etmesi yer alabilir. 

kedi mantarı 2

Mantar uzun tüylü kedilerinizde özellikle düzenli tüy bakımı yapılmıyorsa, tüyler arasına yerleşerek hızlı çoğalma gösterebilir. Yaşam alanı çok fazla hava almıyor ve iyi temizlenmiyorsa, herhangi bir noktadan eve giren mantarlar hızlı şekilde spor üreterek yayılabilir. Farklı kediler ile temas, açık alanda diğer canlılar ile temas, evdeki mama kabı, yatak veya kum kabında mantar bulunması gibi birçok faktör bulaşma oluşturabilir. 

Kedilerde bu mikroorganizmanın oluşturduğu enfeksiyon türü rahatsızlıklar ile birlikte genel anlamda da bazen hafif bazen ağır seyirde mantar belirtileri ile karşılaşmak mümkündür. Günümüzde kedilerde mantar sonrasında yaygın olarak görülen belirtiler arasında tüy dökülmesi, halsizlik, enfeksiyon bölgesinde kötü koku, hapşırık, nefes darlığı, deride bozulmalar ve iştah kaybı yer alabilir. 

Kedilerde Mantar Tedavisi 

Belirtiler ve hijyenin eksikliğinin farkına varılması sonrasında kedinizin cildinde mantar lezyonları gibi görüntüler oluşması durumunda hızlı bir veteriner hekim desteği alınması gerekir. Kliniklerde kedilerde mantar tedavisi başlatılması için öncelikle detaylı tetkik yöntemleri ile de teşhis sağlanır. 

Kedi mantarı tedavisi başlatılması için öncelikle idrar tahlili ve kan tahlili yapılırken, kanda biyokimyasal muayene ve CBS testi gibi yöntemler uygulanır. Röntgen, kültür incelemesi ve nadiren endoskopi ile inceleme yapılması gerekebilir. 

Kedilerde Mantar Nasıl Geçer? 

Mantar tedavisi, veteriner kliniklerinde yine veteriner hekimlerinin detaylı incelemesi ve oluşturdukları tedavi programı sayesinde ilerler. Tedavi programında öncelikle klinikte başlatılan uygulamalar sonrasında veteriner hekim önerileri ve tarifi ile ev ortamında devam ettirilir. Bu çerçevede kedilerde mantar nasıl geçer sorusu için veteriner hekimlerin reçete ettiği anti-fungal ilaçlar ve şampuanların kullanılmasından bahsedilebilir. 

Genel olarak ilaçlar mantarın oluşturduğu enfeksiyonu giderirken, aynı bölgede yeni bir mantar enfeksiyonunun oluşmasını da engeller. Şampuanlar ise vücuttan mantarın sporlarını uzaklaştırırken, sonraki aşamada tedavinin en önemli bölümü doğru hijyenin oluşturulmasıdır. Çünkü kedi mantarı nasıl geçer sorusu noktasında hijyenin çok büyük bir önemi olduğu ifade edilebilir. Kedinizin yaşadığı ortam ve kullandığı tüm eşyalardan mantarın uzaklaştırılması için detaylı şekilde temizlenmesi gerekir. Elbette sonrasında da kedinizin vücudunda detaylı bir dezenfeksiyon ihtiyacı bulunacaktır. 

Kedi Mantar Spreyi 

İlaçlar bile mantar enfeksiyonlarının giderilmesi, belirtilerin ortadan kaldırılması ve iyileşme elde edilmesi sonrasında ortam hijyeni de sağlanırken; kedinizin vücut hijyenin de sağlanması büyük önem arz eder. Bu noktada mantara karşı dezenfektan etkiye sahip olan kedi mantar spreyi kullanımı gerçekleştirilebilir. Mantar spreyi günümüzde kliniklerde veteriner hekimlerin tedavi başlangıcında dezenfeksiyon amaçlı kullanım gerçekleştirdiği ürünler arasında yer almaktadır. 

mixtura pharma silver drop anti bakteriyel dezenfektan sprey 5
Mixtura Pharma Silver Drop Kedi ve Köpek Dezenfektan Spreyi (Kedi Mantar Spreyi olarak da kullanılır.)

Mixtura Pharma olarak sunduğumuz Silver Drop Nano Gümüş Kedi Temizleme Spreyi içeriğindeki dezenfektan yapısı ile köpeğinizin tüy ve cildindeki mantar mikroorganizmalarına karşı detaylı bir koruma oluşturabilir. Veteriner hekimlerin tedavi sonrasında sizlere bizzat evde kullanım için de tavsiye edebileceği bu sprey günlük kullanımda tercih edilebilecek ve mantar enfeksiyonlarını önleyebilen bir yapıya sahiptir. Özel formülü sayesinde vücutta hızlı bir dağılım sağlarken, ağız içerisindeki yaralarda dahi kullanılabilmektedir. 

Kedi mantar spreyi bir ilaç yapısına sahip olmayıp, özel bir şekilde dağılan formülü ile kedilerde temiz ve sağlıklı bir vücuda büyük fayda sunmaktadır. Günlük hijyen rutininde vücuttaki tüm mantarları uzaklaştırmak için kullanılabileceği gibi mantar başta olmak üzere enfeksiyon yaraları üzerinde dezenfeksiyon amacı ile kullanımı da mümkündür. 

Kedi Mantar Kremi 

Kremler genellikle anti-fungal yapılara sahip olarak mantarın tedavisinde birer ilaç konumunda veteriner hekimler tarafından reçete edilerek kullanılırlar. Günümüzde bilinen birçok kedi mantar kremi veteriner hekimlerin reçete ettiği ve tedavi sürecinde belirli bir süre ile kullanılan araçlardır. Bazı kremler vücut üzerinde mantarın uzaklaştırılması gibi amaçlar ile kullanılsa da genelde enfeksiyonda kedi mantar spreyi daha avantajlı bir yapı ile kullanılabilir. 

Kedi Mantar Aşısı 

Veterinerlikte geliştirilmiş mantar enfeksiyonlarını engelleyebilen ve vücuda bağışıklık kazandıran özel bir kedi aşısı bulunmadığı ifade edilebilir. Fakat günümüzde veteriner kliniklerinde bağışıklık sistemine destek verecek şekilde uygulanan kedi mantar aşısı çeşitleri bulunmaktadır. Aşılar evcil dostlarımızın vücudunu mantar enfeksiyonuna karşı güçlü bir hale getirirken, enfeksiyon tehlikesini de düşük bir seviyeye çekebilmektedir. 

Kedilerde Mantar Aşısı Yan Etkileri

Her aşının uygulanmasında olduğu gibi mantar aşısının uygulanmasında da belirli yan etkiler ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu çerçevede kedilerde mantar aşısı yan etkileri arasında aşağıda sayılabilecek semptomlar bulunabilir. 

  • Soğuk algınlığı tarzında belirtiler ve hapşırma 
  • Burun akıntısı 
  • Aşı bölgesinde şişlik ve kızarıklık 
  • Hafif ateş yükselmesi 
  • Halsizlik ve iştah kaybı 

Kedi Mantar İlacı 

Mantarın tedavisinde aktif bir şekilde kullanılan kedi mantar ilacı olarak en önemli noktada veteriner hekimlerin reçete ettiği anti-fungal ilaçlar yer alır. Bu ilaçlar oral olarak kullanılabileceği gibi topikal merhemler şeklinde de kullanılabilir ve ilk uygulama genellikle veteriner kliniğinde hekim tarafından gerçekleştirilir. 

Mantar enfeksiyonlarında mantarın vücuttaki noktasına göre burun mantarı, deri mantarı, kulak mantarı ve tırnak mantarı ve hatta çene mantarı gibi bölgesel enfeksiyonlara göre değişen tedaviler yer alabilir. Ancak genel olarak enfeksiyonun noktası ve enfeksiyon oluşturan mantarın türü değişse de genel vücut temizliği, ortam hijyeni, doğru ilaçların kullanımı ve kedi mantar spreyi dezenfeksiyon etkisi ile iyileşme sağlanabilir. 

Kedi Mantarı İnsana Geçer Mi? 

Mantar canlılar arasında kolaylıkla ve hızlı bir şekilde bulaşabilen bir mikroorganizma türüdür. Bu noktada kedi mantarı insana geçer mi sorusu için de mantarın türüne bağlı olarak insanlara bulaşma ihtimali bulunduğu ifade edilir. Bazı mantar türleri kedilerde oluşturduğu enfeksiyonları zoonotik bir yapı ile insanlarda da oluşturabilmektedir. Genel çerçevede kendinizde bir mantar enfeksiyonu görülüyorsa, hızlı bir veteriner hekim başvurusu yaparak, hijyen sağlamanız ve kedinize olabildiğince fazla temas etmemeniz gerekir. Eğer kedi mantarı insana geçerse ne olur sorusunun cevaplanması gerekirse de mutlaka kedinizin veteriner hekim kontrolü sonrasında sizin de tıbbi destek almanız gerekebilir. Bu anlamda kedilerin yaşadığı evlerde kedi mantar spreyi gibi araçlar ile düzenli dezenfeksiyon sağlanması, özellikle çocukların yaşadığı evlerde büyük artı sağlar.

Faydalı Linkler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir