Kedi beslemeye başlayan herkesin yanıtını aradığı sorular arasında kediler neden kusar sorusu genellikle yer alır. Bu minvalde kedi neden kusar sorusu için basit veya veterinerlik desteği gerektiren ağır koşullardan bahsedilebilir. Kusma, sindirim sisteminin gıda ve maddeleri ters bir hareket ile geri atma refleksidir. Tüm memeli canlılarda olduğu gibi kedi kusma refleksi ile de elbette karşılaşılabilir.
Eğer beslediğiniz ve bakımına çok yüksek özen gösterdiğiniz halde kedi kusuyorsa bunun birçok farklı nedeni olabilir. Hatta bu faktörlerin hangisinden dolayı kusma gerçekleştiğine göre de farklı bir adım atılması önemlidir. Özellikle de kedi niye kusar sorusu için gastrointestinal faktörler ya da gastrointestinal olmayan faktörler ayrı ayrı cevap oluşturabilir. Kediniz için genel durum göz önünde bulundurulduğunda da bu faktörlerin hangisinin ortaya çıktığını anlama ihtimali bulunmaktadır.
Kediler neden kusar sorusunda temel faktörü belirleyebilmek için genel durum takip edildiğinde;
- Kusmanın ne kadar sürdüğü,
- Son dönemde bir mama ve diyet değişimi bulunup bulunmadığı,
- Kusmuk rengi,
- Kusma ile beraber bir ishal, iştahsızlık ya da farklı bir rahatsızlık bulunup bulunmadığı,
- Son dönemdeki sağlık durumu, kullanılan ilaçlar ve tedaviler hesaba katılmalı,
- Ayrıca evde başka bir kedinin bulunup bulunmadığı ve kedinizin dış dünya ile bir bağlantısının bulunup bulunmadığı da önemlidir.
Temel olarak kedi kusarsa ne olur sorusu için bu kriterler hesaba katılarak, faktör açısından tahminlerde bulunmak mümkündür. Kusma faktörlerinde gastrointestinal olarak kanser, zehirlenme, inflamatuar bağırsak problemleri, parazitler, diyetteki farklılıklar, kabızlık, besin alerjileri ve yabancı bir cismin yutulması yer alabilir. Gastrointestinal olmayan faktörler bağlamında da pankreas iltihabı, kanser, böbrek veya karaciğer rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, diyabet ya da karın içindeki enfeksiyonlar yer alabilir.
Yavru Kediler Neden Kusar?
Kusma sadece yetişkin kedilerde değil elbette yavru kedilerde de görülebilecek bir durumdur. Üstelik yavru kediler neden kusar sorusundan çok nedenin belirlenmesi ile birlikte nedene bağlı olarak tedavinin başlatılması daha önemlidir. Çünkü bir yavru kedinin farklı bir hastalık ya da altta yatan gastrointestinal bir neden bağlamında kusması ile vücutta yoğun bir dehidrasyon yani susuzluk ortaya çıkarak, risk oluşturabilir.
Bebek kedi neden kusar sorusu için temelde yetişkinlerdeki gibi bir zehirlenme vakası, diyet değişimi, hızlı beslenme, uygunsuz mamalar, parazitler ya da aşırı sıcaklık neden oluşturabilir. Bazen de doğuştan gelen genetik rahatsızlıklar beslenme problemleri ortaya çıkardığı için 1 aylık kedi neden kusar gibi bir soruda ana cevabı vermek mümkündür. Ancak yine de her koşulda yavru kedilerde bir refleks olarak kusma yaygın şekilde görülebilir.
2 aylık kedi neden kusar sorusu için tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi aynı nedenleri göstermek gayet mümkündür. Ancak bir yetişkinden ziyade yavru kedilerde ishal, susuzluk ve kusma gibi semptomlar arkasında bulunabilecek problemler nedeni ile düşük bağışıklık sistemi de hesaba katıldığında, zayıf yavru kedilerde büyük bir savunmasızlık ortaya çıkarabilir. Yavru kedilerde aniden başlayabilen(akut) bir kusma veya aralıklı şekilde devam eden bir kusma olabilir. Fakat özellikle 3 aylık kedi neden kusar sorusu açısından yaygın olarak diyet bozuklukları, enfeksiyonlar ve parazitler ile hızlı gıda tüketimi kusma nedenleri arasında yer alır.
Kedi Kusmasında Renklerin Anlamı
Kusma sadece hızlı gıda tüketimi sonrası midenin kendini korumak için gösterdiği bir refleks olabileceği gibi bir enfeksiyon ya da zehirlenme dolayısıyla da görülebilir. Bu nedenle arkada yatan faktörler ile bağdaşık şekilde kedi kusmasında renklerin anlamı gerçekten çok önemlidir.
Kediler neden kusar sarı sorusu ile başlamak gerekirse, sarı renk safra basması gibi bir şekilde açıklanabilir. Genellikle kediniz çok aç olduğunda safra kusmaya başlarken, beslenme düzeninde bir problem olduğu anlaşılmalıdır. Özellikle de kedilerde açlık 24 saat ve üzerine çıktığında kusmada safra ve sarı renk görülebilir.
İkinci bir noktada kediler neden kusar beyaz sorusu bağlamında ise kusmanın aç karnına olduğunu anlamak gerekir. Ayrıca yemek borusunda çok az miktarda tükürük salgısı bulunduğu da anlaşılabilir. Yine benzer şekilde kedi beyaz köpük kusmak neden olur sorusunda ise özellikle bağırsaklarda bir enfeksiyon olduğu düşünülür. Beyaz ve köpük rengi kusmalarda özellikle su gibi bir berraklık ile karşılaşılıyorsa, bu durumda da kedinizin çok fazla su içtiğini düşünmeniz doğrudur. Ancak kediniz çok fazla su ihtiyacı duyuyorsa da bunun altında diyabet veya bir böbrek problemi yer alabilir. Herhangi bir olağan dışılık hissettiğiniz anda bir veteriner hekim kontrolü yaptırmanız en doğrusudur.
Kedi kahverengi kusması durumunda ise genellikle bağırsak florasında sindirilmiş bir kan bulunduğunu düşünmek gerekebilir. Bağırsak ülseri, bağırsaklarda kanama veya bir tüy yumağının yutulması gibi durumlar kusmuk renginde kahverengi görülmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda genellikle kusma sonrası çok kötü bir koku da ortaya çıkarken, üst sindirim sistemi kanaması riski yer alabilir. Son olarak ise kediler neden kusar yeşil sorusu için sindirilen gıda veya maddelerin ince bağırsağa ulaşmışken geri dönmesi ve safra ile karışması durumunda kusmukta yeşil bir renk ortaya çıkar.
Kedim Sürekli Kusuyor Ne Yapmalıyım?
Temel olarak kediler ara sıra hatta her 1-3 ay arasında kusma refleksi gösterebilir. Bu durumda kedim sürekli kusuyor ne yapmalıyım sorusu için kusmanın ne kadar sıklıkta olduğunu incelemek önemlidir. Bazen de tüy yumağı kusması görülürken, bu durum gayet normal bir reaksiyondur. Ancak tüy yumağı dışındaki durumlarda kedi kusuyor ne yapmalıyım sorusu için arkada bulunacak faktörler nedeni ile mutlaka bir veteriner hekime başvurmak gerekir.
Mixtura Pharma Anti Hairball Tüy Yumağı Oluşumunu Önleyici Kedi Maltı Macunu
Orijinal fiyat: ₺899,00.₺799,00Şu andaki fiyat: ₺799,00.
Kedi kusuyorsa ne yapmalı sorusu açısından kusmanın bahsedildiği şekilde renklerine ve aralıklarına hatta sıklığına bakarak tehlikeli olup olmadığı incelenebilir. Kusmada safra, mukus veya kan bulunuyorsa; veteriner hekime hızlı bir şekilde başvurmak gerekir. Çünkü bu durumda sadece kusma değil alttaki faktör için de tedavi başlatılabilir. Kusma durumlarında kediye süt verilmesi ya da hızlı bir şekilde yeniden mama verilmesi durumundan da kaçınmak gerekebilir.
Kedi Tüy Kusma
Kediler neden kusar ana başlık sorusunda verilebilecek en genel cevap, kedilerin tüy yumakları kusmasıdır. Çünkü kusmanın arkasında genellikle kedinizin vücudunu temizlemeye çalışırken yalama sırasında yuttuğu tüyler yer alır. Bu durum sonrasında da periyodik olarak kedi tüy kusma durumu ile karşılaşılabilir. Çünkü kediler ağızlarına gelen tüyleri tükürme fonksiyonuna sahip olmadıkları için atamazlar ve karında biriken tüyler kusma sayesinde vücuttan uzaklaşır.
Kedi tüy yumağı kusması doğal temizliğe bağlı bir durum olduğu için diğer kusma reflekslerine göre daha düşük bir risk oluşturur. Ancak yutulan tüy yumakları bazen mide ve bağırsakta tıkanma problemi de oluşturabileceği için kedi tüy kusuyor probleminde bu durumu engellemek için veterinerlik desteğinden de yararlanılabilir. Çünkü bugün kusma refleksi ile karşılaştığınız durumlarda veterinere başvurduğunuzda, yapılan inceleme ardından tüy problemi yaşandığı görüldüğünde de veteriner hekimler reçeteli bir şekilde sizlere kedi tüy kusması ilacı kullanımı başlatabilmektedir.
İlaçlar sadece veteriner hekim kontrolünde kullanılması gereken ve aşırı özen gösterilmesi gereken tedbirler arasında yer alır. Ancak beslenme düzeninde tamamen doğal ve aynı zamanda da faydalı içeriklere sahip alternatifler ile kedi kıl kusması probleminde çok daha pratik bir çözüm elde etmek de mümkündür.
Mixtura Pharma olarak sizlere sunduğumuz kedi tüy yumağı oluşumunu önleyen malt macunu kedinizin doğal içeriği ile sağlıklı bir şekilde tüketebileceği ve aynı zamanda tadını gayet seveceği bir seçenek oluşturacaktır.
Mixtura Pharma Anti Hairball Tüy Yumağı Oluşumunu Önleyici Kedi Maltı Macunu
Orijinal fiyat: ₺899,00.₺799,00Şu andaki fiyat: ₺799,00.
Tüy yumağı oluşumunu önleyici macun, genel olarak kediler neden kusar sorusunda özellikle tüy yumağı problemleri nedeni ile oluşan kusmalar sonrasında doğal ve faydalı bir destek için tercih edilebilir. İçeriğinde zengin bir şekilde Psyllium, malt, balkabağı, keten tohumu, doğal bitkisel ve katı yağlar, maya gibi bileşenler bulunduran kedi malt ürünü yavru ve yetişkin kedilerde düzenli periyotlar ile kullanılabilmektedir. Bu sayede kedi tüy kusma problemi karşısında kedinize nitelikli bir çözüme konforlu bir yoldan ulaşma şansı sağlayabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
- Mixtura Pharma Instagram hesabımızı Takip Etmeyi Unutmayın!
- Kedi Maltı Ürünlerimizi İnceleyin.
- Kedi Vitamini Ürünlerimizi İnceleyin.
- Köpek Vitamini Ürünlerimizi İnceleyin.
- Kedi Tüy Sağlığı Ürünlerimizi İnceleyin.
- Köpek Tüy Sağlığı Ürünlerimizi İnceleyin.
Ekstra Bilgilendirme olarak, kedinizin tüy kusmasının önüne geçmek için tüy sağlığını destekleyici Biotin Forte ürünümüzü de inceleyin:
Mixtura Pharma Biotin Forte Tüy Sağlığını Destekleyici Multivitamin Damla (Kedi ve Köpek Tüy Dökülmesini Önleyici)
Orijinal fiyat: ₺899,00.₺799,00Şu andaki fiyat: ₺799,00.