Bizi Arayın: 0850 346 94 75

Tüm Alışverişlerinizde Kargo BEDAVA!

kedi hastalıkları

Kedi Hastalıkları

Kedilerde de insanlarda olduğu gibi çeşitli hastalıklar görülebilir. Çevresel etmenler, ırksal yatkınlık gibi genetik faktörler ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlar kedi hastalıklarına sebep olabilir. Bu yazımızda en sık görülen kedi hastalıklarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde yaygın hastalıklar çeşitli organlardaki enfeksiyonlar, kedilerde lösemi virüsü (FeLV) ve böbrek yetmezliği yer almaktadır. Ayrıca aşı ile kontrol altına alınabilen iç ve dış parazitler, mide hastalıkları, diş hastalıkları, hipertiroidizm ve kalp hastalıkları da sıkça görülen sağlık sorunları arasındadır. Bu hastalıklar genelde erken teşhis ve sonrasında uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Gelin en sık görülen kedi hastalıklarını beraber inceleyelim.

Diyabet 

Diyabet hastalığı, pankreasın insülin üretiminde problem çıkarmasıyla vücudun şeker dengesinin sağlanamayıp kan şekerinin yükselmesi olarak tanımlanmaktadır.

Kanser

Kanser ise hücrelerin kontrolsüzce büyüyüp yayılarak vücuda zarar verdiği ciddi ve ölümcül bir hastalıktır.  Veteriner hekimin de onayıyla, Mixtura Pharma’nın takviye ürünleriyle kedinin tüy dökme sorunundan zayıf bağışıklığına kadar birçok durumu destekleyebilirsiniz.

Feline İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV)

Enfekte kediler tarafından bir diğer kedinin ısırılmasıyla (vücut sıvıları yoluyla) bağışıklık sistemi hücrelerini enfekte eden viral hastalıktır.

Feline Lösemi Virüsü (FeLV)

Kedi lösemisi kedilerde en sık görülen ve bağışıklığın zayıflayarak kansere neden olabileceği enfeksiyöz bir hastalık olmaktadır.

Bağırsak İltihabı ve İshal Hastalıkları 

Bu durum bağırsakların enfeksiyon kapması ve sindirim sisteminde meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar/hassasiyetlerden ötürü dışkının sık ve sulu olmasıdır. 

Böbrek Yetmezliği 

Kedi hastalıklarından böbrek yetmezliği ise böbreklerin işlevini yetersiz halde gerçekleştirdiği ve sonucunda kanı yeterince temizleyememesi sebebiyle vücutta toksin birikmesi durumudur.

İdrar Yolu Hastalıkları 

Kedilerde kanlı idrar, idrar yapmada zorlanma veya sık idrara çıkma gibi üriner rahatsızlıklar idrar yolu hastalıklarıdır.

Solunum Yolu Rahatsızlıkları 

Öksürük, nefes darlığı ve burun akıntısı şeklinde kendini gösteren bakteriyel veya viral hastalıklardır.  

Kalp Kurdu 

Sivrisineklerle bulaşan, kedi akciğerini ve kalbini etkileyen paraziter bir hastalıktır.

Kuduz 

Isırık yoluyla bulaşan ölümcül bir viral hastalıktır.

Saç Mantarı 

Kedilerin cildinde ve tüylerinde çeşitli rahatsızlıklara sebep olan mantar enfeksiyonudur.  

Kedi Gençlik Hastalığı (Feline Panlökopeni) 

Kedilerde ölümcül olabilen ve bağışıklığı olumsuz etkileyen bu viral hastalık ıslak ve kuru olarak ayrılır.

FIP (Feline Infectious Peritonitis) 

Temel nedeni Coronavirüs olan, bağışıklık sisteminin zayıflayıp organlarda sıvı birikmesine sebep olan bir hastalıktır.

Viral Solunum Yolu İltihabı (Feline Calicivirus) 

Kedilerde solunum yollarını etkileyen ve aynı zamanda ağız yaralarına sebep olabilen bulaşıcı bir virüstür.  

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu 

Kulakta mantarlar veya bakteriler sebebiyle oluşan iltihaplanmanın akıntı, kaşıntı ve kötü kokuya sebep olması durumudur.

Kedilerde Cilt Alerjileri 

Kedinin çeşitli alerjenlere karşı vücudunun aşırı bir tepkiyle cevap verdiği durumlardır. Vücutta kızarıklık, kaşıntı ve tüy dökülmesi şeklinde görülebilir.

Kedilerde Mide Rahatsızlığı 

Mide hassasiyetine yol açabilecek stres, hızlı yemek yeme veya kalitesi mama tüketimiyle meydana gelen mide rahatsızlıkları, hazımsızlık ve sindirim problemleriyle kendini gösterir. 

Mixtura Pharma’nın mide/sindirim sistemini destekleyici ve probiyotik ürünleri ile mide sağlığını dengede tutabilirsiniz.

Kedilerde Alt Yolu İdrar Hastalığı 

Kedinin alt idrar yollarının enfeksiyonla zarar görmesiyle, kedinin idrara çıkmada problem yaşamasıdır.

Dış Parazitler

Kedilerin cildine yerleşerek kaşıntı ve daha ciddi enfeksiyonlara sebep olan parazitlerdir. Aşısı bulunmaktadır.

İç Parazitler 

Kedinin sindirim sistemine kadar ulaşan ve kedinin sindirim sorunları yaşamasına, kilo kaybetmesine sebep olan organizmalardır. Dış parazitler gibi aşısı da bulunmaktadır.

Kedi Ağız ve Diş Hastalıkları 

Diş taşı, diş iltihapları ve çeşitli diş hastalıkları sebebiyle yemek yemede zorluk yaşatan dental bir kedi hastalığıdır.

Kardiyomiyopati 

Kedilerde kalp yetmezliğine sebep olabilen bir hastalıktır. Kalp kası kalınlaşır, zayıflar ve kalp fonksiyonları bozulur.

Hipertiroidizm

Tiroid bezinin aşırı çalışıp aşırı hormon üretmesiyle kedide hızlı kalp atışı, huzursuzluk, iştahsızlık ve dolayısıyla da kilo kaybına sebep olan bir hastalıktır.

Kronik Böbrek Hastalığı 

Böbreklerin zamanla işlevini yitirmesi veya fonksiyonunun azalmasıyla meydana gelen kilo kaybı, susuzluk ve halsizlikle kendini gösteren bir hastalıktır.

Kedi sağlığının düzenli olarak takip edilmesi gerçekten önemlidir. Belirtileri ve ciddiyetlerini takip etmek erken teşhis ve tedavi için önemlidir. Mesela kedinin hapşırması toza maruz kalmasından meydana gelebilir ama bu duruma başka semptomlar eşlik ediyor veya anormal süre ve şiddette seyrediyorsa işin rengi değişebilir.

Yapılması gereken en doğru şey veteriner hekim tarafından bir muayenedir. Kedide herhangi bir sorun olmadığı düşünülse bile periyodik veteriner kontrolleri oldukça önemlidir. 

Kedi Hastalıkları Belirtileri 

Bir hastalığa ait belirtiler birçok açıdan farklılık göstermektedir.

kedi hastalıkları belirtileri

Fiziksel muayeneyle, görüntüleme teknikleriyle, kısa süre veya uzun süre zarfında tespit edilenler gibi. Bu açıdan birtakım semptomları bilmek ve kedinin gözlem altında olması önem teşkil etmektedir. Kedi hastalıkları belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Titreme  

Tüy dökme  

İshal  

Diş eti sorunları  

Şişkinlik  

İdrar yaparken zorlanma  

Öksürük  

Burun akıntısı  

Kiloda ani değişiklik  

Halsizlik  

İdrar renginde değişiklik  

Ağrı  

İştahsızlık  

Nefes darlığı  

Cilt döküntüleri  

Sık idrara çıkma  

Tüy yumağı oluşumu  

Hapşırık  

Kabızlık  

Göz akıntısı  

Kötü ağız kokusu  

Ateş  

Denge kaybı  

Kusma

Acı/ağrı çeken bir kedi birtakım fiziksel sinyaller de verebilir. Bedenini daha gergin tutar, çömelir, başını alçaltır veya sırtını kamburlaştırır. Aynı zamanda yüzü normalden daha belirgin ve basık olabileceği gibi gözlerini kısabilir, kulaklarını yana yatırabilir. Öte yandan miskinleşip daha az yemeye başlayabilir. Bu sebeple hareketleri azalır, ruh hali bozulabilir ve insanlardan uzaklaşabilir.

Bu yüzden bu belirtileri gözlemlemek ve şiddetine, süresine göre takip edip ciddi bir durumda veteriner kliniğine gitmek çok önemlidir. Mixtura Pharma ürünleri ile de kedinin bağışıklığını dengede tutarak hastalıklara karşı savaşmasında yardımcı olabilirsiniz.

Kedi Hastalıkları ve Tedavileri 

Görüldüğü üzere birçok belirti vardır. Kedi hastalıklarını ve erken belirtilerini tanımak; erken tedavinin yolunu açar. Kedinin kaliteli bir yaşam sürmesi için kedi hastalıkları ve tedavileri büyük rol oynar. Kediler kronik hastalıkları ve belirtilerini uzun süre gizleyebilirken, yoğun ve kısa süreli ağrılarını ise yaralanma belirtisi olarak gösterebilir. Veteriner hekimin kediye özel olarak hazırladığı tedavi planıyla birlikte uygun gördüğü ilaç, cerrahi müdahale, takviye ürünler, yeni bir beslenme düzeni vb. gibi tedavi yöntemleriyle bu sorunların üstesinden gelinir.

kedi hastalıkları tedavisi

Sizler de kedi için Mixtura Pharma ürünleri kullanarak sağlığını destekleyebilirsiniz!

    Faydalı Linkler:

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir