Bizi Arayın: 0850 346 94 75

Tüm Alışverişlerinizde Kargo BEDAVA!

fip hastalığı

Fip Hastalığı 

Feline İnfectious Peritonitis(Kedilerde Enfeksiyöz Peritonit) hastalığı, genel olarak 2 yaşından küçük ve yavru kedilerde yaygın görülen virüs kaynaklı bir enfeksiyondur. Bir diğer adı kedi koronavirüsü olarak da bilinen bu hastalık, son birkaç yıla kadar ölümcül bir hastalık olarak ifade edilmiştir. Günümüzde ise fip hastalığı karmaşık bir teşhis yöntemi ortaya koysa dahi tedavisinde başarılı adımlar atılmaya başlanmıştır. 

FIP Hastalığı Nedir?

Kedi koronavirüsü şeklinde de tanımlanan bu hastalık için fip hastalığı nedir sorusu açısından mutasyona uğramış bir Covid-19 virüsünün kedi vücudunda oluşturduğu nadir bir enfeksiyondur, denilebilir. Temelinde kediler arasında bulaşıcı olarak görülmese de kedi enterik koronavirüs genellikle kedilerin çok düşük bir kısmında vücutta çoğalır ve geçirdiği mutasyon ile vücuda yayılır. 

Fip hastalığı kedi vücudunda yayılmaya başladıktan sonra genellikle de böbrek, beyin ve karın gibi değişen bölgelerde enfeksiyon etkileri ile karşılaşılır. Kedilerin hayatını önemli derecede risk altına alan bu hastalıkta bağışıklık sistemi vücudu virüse karşı koruyamadığı için vücut enfeksiyon etkisine maruz kalır. Genel olarak hastalığa neden olan bu koronavirüs mutasyon varyasyonu kedinin vücudunda yaşam boyu taşıdığı bir virüs olarak bilinir. Nadir olarak bazen kedilerde vücut içerisinde yaşadığı mutasyon ile fip hastalığı ortaya çıkar. 

Değişim geçiren virüs evcil dostlarımızın bağışıklık sistemindeki hücrelere saldırırken, buradan vücudun değişen dokularına yayılır. Vücut bağışıklık sistemi bu virüse karşı büyük bir savaş verse de dokularda ciddi hasarlar ve enfeksiyonlar oluşabilir. Temel nedenler arasında da özellikle evcil dostunuzun genetik yatkınlığa sahip olması, bağışıklık sisteminin değişen nedenler ile zayıf olması ve yoğun bir stres bulunabilmektedir. 

Kedilerde FIP Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Fip hastalığı evcil dostlarımızda iki değişen form ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu açıdan kedilerde fip hastalığı belirtileri nelerdir sorusunu cevaplamak için öncelikle hastalığın bu türleri hakkında kısaca bilgi vermek gerekir. Eğer ıslak fip olarak adlandırılan hastalık gelişmişse, daha çok yaygın olan ve hızlı gelişen bir enfeksiyondan bahsedilebilir. Bu enfeksiyon türünde karın ile göğüs bölgesinde sıvı toplanması görülür. Kuru fip olarak adlandırılan ve çok zor teşhis edilen enfeksiyon türünde ise vücutta sıvı birikmesi bulunmasa da organlar hasar görür. 

kedilerde fip hastalığı belirtileri nelerdir

Yavaş ilerleyen kuru fip formunda belirtiler de çok yavaş olurken, ıslak fip türünde belirtiler de net bir şekilde fark edilebilir. Bu duruma bağlı olarak ıslak fip türünde aşağıdaki belirtilerden bahsetmek mümkündür. 

  • Karın ya da göğüs bölgesindeki sıvı birikmesi ile birlikte şişlik ortaya çıkması 
  • Biriken sıvının göğüsteki oluşturduğu basınç ile nefeste daralma 
  • İştahın azalması ile birlikte kilo kaybı 
  • Yüksek ateş 
  • Yoğun halsizlik 
  • Diş eti ya da göz gibi bölgelerde sarılık 

Bu belirtiler dışında kuru fip hastalık formu ise gözlerde renk değişimi, böbrek ve karaciğer hasarı, kansızlık, deri altı yumrular, aşırı kilo kaybı ve yürümede zorlanma ile felç tarzı nörolojik sorunlar ortaya çıkarabilir. 

Kedilerde FIP Hastalığı Tedavisi 

Geçtiğimiz yıllar içerisinde daha fazla ölümcül olarak tanımlanan fip hastalığı son 3 yıldaki gelişmeler ile kısmen tedavi edilir bir hale gelmiştir. Hastalıkta kedilerde fip hastalığı tedavisi geliştirilmesi için öncelikle klinik belirtiler gözden geçirilir, kedinin yaş, cinsiyet, ırk gibi faktörleri hesaba katılarak; kan testleri ve görüntülü inceleme sağlanır. 

kedilerde fip hastalığı tedavisi

Hastalığın teşhisi ile birlikte tedavi oluşturulabilmesi için de halen etkinliği tam kanıtlanmamış ve bazı veteriner kliniklerinde kullanılmaya başlanılan anti-viral ilaçlar bulunmaktadır. Tedavide mutlak bir şekilde veteriner hekim takibi gerekirken, en önemli adım olarak belirtilerin hafifletilmesi amaçlanır. Bunun ile birlikte kedinizin hastalık süresince hayat kalitesinin arttırılması üzerinde de durulur. 

FIP Hastası Kediler Nasıl Beslenmelidir? 

Bu nadir ama ağır hastalık ile karşılaşan kedi sahipleri fip hastası kediler nasıl beslenmelidir sorusunun cevabını çok sık aramaktadır. Bu anlamda veteriner hekimler hastalık bağışıklık sistemi ile savaştığı için bağışıklık sistemini destekleyecek şekilde mama ve gıda önerilerinde bulunabilmektedir. Hatta bu beslenme düzeninde veteriner hekim tavsiyesi ile Mixtura Pharma tarafından sunulan kedi bağışıklık sistemi destekleyici malt macunu kullanımı tercih edilebilir. 

Bağışıklık sistemi destekleyici malt macunu tamamen doğal bitki özlerinden üretilirken, içerisindeki zengin vitamin formülü ve mineraller ile kedinizin birçok farklı hastalık ve etkene karşı daha güçlü bir savunmaya sahip olmasına da yardımcı olur. 

Veteriner hekimlerden alabileceğiniz tavsiyeler sırasında ek olarak kedi multivitamin malt macunu kullanımı da sağlanabilir. Her iki ürün bir arada bağışıklık sisteminin zayıflığını desteklemek, stresli dönemlerde vücuda katkı sağlamak, mevsim geçişlerinde vücudu koruyabilmek ve hastalık öncesi ya da sonrasında bağışıklığı desteklemek için büyük fayda sağlayabilmektedir. 

Faydalı Linkler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir